מבוא
בעידן הדיגיטלי, המפתח להצלחה עסקית טמון לא רק ברכישת לקוחות חדשים, אלא גם ואולי בעיקר ביכולת לשמר לקוחות קיימים ולעודד אותם לרכישות חוזרות. נתונים מראים כי עלות שימור לקוח נמוכה משמעותית מעלות רכישת לקוח חדש, כאשר לקוחות חוזרים נוטים להוציא יותר בכל רכישה ולהפגין נאמנות גבוהה יותר למותג. פיקסל מעקב, טכנולוגיה מתקדמת למעקב אחר פעילות מבקרים באתר, מאפשר להבין לעומק את התנהגות הלקוחות באתר ולזהות הזדמנויות להגדלת ערך הלקוח לאורך זמן. במאמר זה נסקור כיצד מערכת InforUMobile מנצלת את טכנולוגיית פיקסל המעקב כדי לספק פתרונות שיווק מתקדמים המאפשרים לזהות, לפלח ולתקשר עם לקוחות קיימים בצורה אפקטיבית, ובכך להגדיל את שורת הרווח העסקית באמצעות הגדלת תדירות הרכישה וסך ההכנסות מכל לקוח. בתוך כך נסקור את ההגדרה ועקרונות הפעולה של המנגנון, נדבר על היישומים של השימוש בו וניתן דוגמאות מעשיות להפעלתו.
פיקסל מעקב הוא קוד ששותלים באתר במטרה לעקוב אחר התנהגות הגולשים בו מהרגע שהם נכנסים לאתר, דרך כל הפעולות שהם מבצעים בו ועד ליציאתם ממנו. הפיקסל מזהה את הגולש ורושם את מאפייני הגלישה שלו – באיזה עמודים הגולש ביקר, מה קטגוריות וסוגי המוצרים בהם הביע עניין בעצם גלישתו אליהם, כמה זמן גלש לכל עמוד, כמה פעמים גלש לכל עמוד, כמה פעמים גלש באופן כללי לאתר, מאיזה התקן הוא גלש, על מה לחץ כשלגלש, לאיזה קריאות לפעולה נענה ועוד. כל המידע הזה שנאסף על ידי הפיקסל מאפשר לסווג לקוחות על פי ההתנהגות שלהם, לטרגט קהלי יעד לפי מאפייני הגלישה שלהם ולבצע קמפיינים עוקבים ומסעות לקוח על בסיס הטרגוט. מעקב פיקסל הינו בפרט חשוב בעולמות הקמעונאות ואתרי הסחר. שם התנהגות הגולש משפיעה באופן ישיר על ביצועי האתר ושורת הרווח שלו ולכן חיוני להבין אותה מקרוב.
InforUMobile הינה מערכת הפצה מונחית נתונים וככזו היא מספקת לכם המשווקים מנגנון מתקדם של מעקב פיקסל באתר ליישום של הפצת מסרים המבוססת על נתוני הגלישה. אז איך זה עובד?
אנחנו מספקים לכם פיקסל – שורת קוד ייעודית לשילוב בכל עמודי האתר שלכם. גולשים מגיעים לאתר שלכם ומתחילים לבצע בו פעולות – מקליקים על קישורים, נכנסים לעמודים, מבצעים רכישה, נוטשים את האתר, חוזרים לעמודים שבהם כבר היו וכדומה. הפיקסל עוקב אחר תוואי ההתנהגות של הגולשים, אוסף את הדאטה שמצטברת באתר ומשדר אותה למערכת. המערכת קולטת את הנתונים שהפיקסל משדר לה, היא צובעת את אנשי הקשר בהתאם לנתונים שהתקבלו ונותנת למידע המצטבר קונטקסט בהתאם לקריטריונים שאתם מחליטים עליהם.
היבט ראשון ומרכזי של אותו הקונטקסט שמוצמד לדאטה הגולמי ההולך ונצבר כרוך בסגמנטציה של אנשי הקשר. במסגרת זאת המערכת מאפשרת לכם לסווג לסגמנטים של אנשי קשר את הגולשים שנצבעו ולצור מהם קבוצות על פי תבחינים. איזה סגמנטים תצרו? זה כבר תלוי בכם ובצרכים העסקיים שלכם, את התבחינים אתם קובעים. אתם יכולים למשל לצור סגמנט של כל מי שביקר באתר שלכם שלוש פעמים ויותר בחודש האחרון; או סגמנט של כל מי שגלש לעמוד קטגוריה מסויים באתר שלכם; או של כל מי שגלש עד לפני חודשיים ומאז לא ביקר באתר; וכדומה.
מנגנון הסגמנטציה במערכת גם מאפשר לשלב התניות מכמה סוגים של מקורות מידע, מה שעוד יותר מאפשר לכם לעשות גרנולציה (לגרגר/ לפורר) של קהל היעד:
- התניות מבוססות על מידע בשדות אנשי הקשר שלכם במערכת.
- התניות המבוססות של מידע ממקורות מידע בצד שלכם, ביניהם ה- CRM, טפסי הצטרפות למועדון הלקוחות ועוד.
- התניות מבוססות נתוני מכר במערכת – מי קנה, מה קנה, מתי קנה.
- התניות מבוססות שייכות או אי שייכות לקבוצת אנשי קשר במערכת.
- התניות המבוססות על מידע מהפצות קודמות שלכם במערכת – מי קיבל ממני הודעת SMS, פתח דיוור, הקליק על קישור, קרא הודעת WhatsApp וכו'.
- וכמובן התניות פיקסל על בסיס התנהגות הגולש באתר שלכם.
לשילובים שניתן לעשות בין סוגי ההתניות השונים אין גבול. כך למשל ניתן לבנות סגמנט של:
- ביקרו באתר שלי 3 פעמים או יותר בחודש האחרון ורכשו מעל X שקלים באותה התקופה.
- כל הנשים שרכשו בפעם האחרונה באתר שלי לפני חודשיים ומאז לא ביקרו בו כלל אבל כן הקליקו על דיוור שנשלח להן וקראו הודעת WhatsApp.
- כל הגברים מאזור תל אביב שנטשו עגלה בחודש האחרון אך ביקרו לפחות 10 דקות באתר שלי בשבוע האחרון.
- כל מי שקיבל ממני הודעת SMS בחצי שנה האחרונה וצפה ב- 15 דפים ויותר באתר שלי.
- כל מי שגלש לעמוד באתר מקטגוריה X אך לא לעמוד מקטגוריה Y.
- כל תושבי גבעתיים שקנו ממני 5 פעמים בשנה החולפת אך לא משוייכים לקבוצת ה- VIP של מועדון הלקוחות.
וכו' וכו'. בלובי תבניות הסגמנטים הזמין לכם במודול אנשי הקשר במערכת תוכלו למצוא תבניות עם התניות מבוססות על מידע מפיקסל המעקב באתר וכאלו שגם משלבות התניות מסוגים נוספים
כעת חשוב להדגיש – אל טעו לחשוב שהגרנולציה של אנשי הקשר שלכם לשם הגרנולציה גרידא מספקת, לכשעצמה אין בה ערך של ממש. מתי היא מקבלת ערך? כאשר לוקחים את מקבצי המידע ומבצעים פעלות המשך על בסיסם. פעולות ההמשך יבואו לידי ביטוי באחת משלוש אפשרויות:
א. קמפיין מוכוון קהל היעד באמצעות כל אחד מערוצי הקשר הזמינים לכם במערכת – דיוורים אלקטרונים, הודעות SMS, הודעות WhatsApp וכדומה. למשל – נניח שאני רוצה לעודד רכישות בקרב קונים רדומים עם מידה בינונית של מעורבות במסרים שאני שולחת להם. אני אצור סגמנט של כל הנשים שרכשו בפעם האחרונה באתר שלי לפני חודשיים ומאז לא ביקרו בו כלל אבל כן הקליקו על דיוור שנשלח להן וקראו את הודעת ה- WhatsApp האחרונה שקיבלו ממני. לאחר מכן אפנה למסך ההפצה של מודול ה- WhatsApp ואשלח לכל הנמענות הנמנות על אותו הסגמנט (קבוצת קונות רדומות עם מעורבות בינונית במסרים) קמפיין WhatsApp שכולל הטבה ייחודית שמנוסחת באופן המדבר ספציפית אל אותו הסגמנט. למשל:
ב. תהליכי אוטומציה המשלבים מספר ערוצי הפצה – במטרה לטפח את הקשר עם הלקוחות על מנת לעודד אותם לחזור לרכישה בהתבסס על מאפייני הגלישה שנצפו. גם כאן נקודת המוצא תהיה שייכות לקבוצה הרלוונטית שנרצה לטרגט ועל בסיס זה נבנה תהליך בו התוצרים והצעת הערך שכלולה בהם יהיו מנוסחים בהתאם לאוכלוסיית היעד והמטרה העסקית שלנו.
ג. שילוב של התניות חכמות באוטומציות המסובבות דאטה מהאתר באמצעות בפקד פצל לפי מאפיינים – בעזרת הפקד אני יכול לווסת את התנועה בתהליך ולייצר הפרדה בין אנשי קשר שעוברים בו על פי תחביני הגלישה שלהם אצלי באתר. אם למשל אני בונה תהליך שמטרתו לקבל המלצות מלקוחות על מוצרים שהם רכשו אני יכול לשלב את הפקד בתהליך כדי להבחין בין לקוחות שמבקרים באתר שלי בקביעות לבין כאלו שתדירות הביקורים שלהם פחותה יותר.
פיצול התנועה הזה יאפשר לי לנסח את המסרים שלי לאנשי הקשר בתהליך בצורה ייעודית, אשר לוקחת בחשבון את הרגלי הגלישה שלהם ותוך דיוק המסר שלי אליהם, מה שבשאיפה יגדיל את כמות חוות הדעת שאקבל מהתהליך:
לסיכום
פיקסל התנהגות גולשים באתר לא עומד בפני עצמו והוא איננו המטרה; הוא האמצעי למימוש מטרות שיווקיות ומכירתיות של קמעונאים ואתרי סחר. הוא כלי שקשור קשר הדוק למנגנון הסגמנטציה, לתהליכי האוטומציה ולכלל ערוצי ההפצה במערכת InforUMobile. כמשווקים המטרה שלנו היא להתאים את המסר השיווקי לקהל היעד בצורה המדוייקת ביותר, מתוך הנחה שככל שנדיוק את המסר כך נקבל את התוצאה הקרובה ביותר למטרה שהצבנו, תהא אשר תהא (החזרת לקוחות רדומים, מיצוי מכירות מלקוחות פעילים, upsales, cross sales וכו'). כדי שה- matching האמור יבוצע בצורה אופטימלית צריך להכיר את הלקוח, צריך להבין עם מי יש לנו עסק. התנהגות הגלישה של הלקוח אצלנו באתר היא נדבך מרכזי בפרסונה שנגבש בעניין הלקוח ובמכלול ההכרות שלנו איתו. אפשר לדלות ממנה מידע שלא יסולא בפז ומכאן החשיבות של מנגנון מעקב הפיקסל. הוא שער הכניסה שלנו לאותה ההכרות ובהמשך ישיר לכך גם לאופטיציזציה של תהליכי השיווק ודיוק המסר שנפיק בשיח שלנו עם הלקוח.